Logo Monumententoezicht Logo Erm 0toezichtsrapportage

Steigers

Juridische toets

Anders dan een eventueel vereiste reguliere vergunning om een steiger te plaatsten gelden er voor een monument geen aanvullende vergunningseisen,mits het monument niet wezenlijk wordt beschadigd

Restauratietechnische toets

De bevestigingsmiddelen voor de steiger mogen niet in natuurstenen onderdelen of keramische tableaus of bijzondere metselwerkvlechtingen worden aangebracht tenzij de gehele gevel in natuursteen is opgetrokken.

Toelichting

De schade als gevolg van een steiger moet tot een minimum beperkt blijven. Bij voorkeur wordt een bevestigingsanker in de baksteen geplaatst.

Actie bij afwijking

De steigerbouwer er op wijzen dat de overige bevestigingspunten in de baksteen moeten worden geplaatst.

De verankering van de steiger wordt midden in de steen geplaatst en niet in een voeg.

Toelichting

Midden in de steen is eenvoudiger te repareren dan in een voeg. Bij plaatsing in de voeg worden vaak de baksteen aan weerszijde van de voeg geraakt wat lastig aan te helen is.

Actie bij afwijking

De steigerbouwer er op wijzen dat de overige bevestigingspunten midden in de steen moeten worden geplaatst.

Na verwijderen van de steiger moeten de ankers worden verwijderd en het gat wordt gedicht met een mortel die qua kleur en structuur aansluit bij het omliggende werk.

Actie bij afwijking

Verlangen dat de gaten als gevolg van de verankering van de steiger op een juiste wijze worden gerepareerd. Indien hier geen gehoor aan wiordt gegeven: legalisatieonderzoek.